Locaties

Urnen cirkel met Dennenappels Cyriacusparochie

Project: Urnen cirkel met Keramische dennenappels
Plaats: Dalfsen
Locatie: Begraafplaats RK Cyriacusparochie
Gerealiseerd: maart 2023

In samenwerking met keramiste Jeltje Borneman is naar het voorbeeld van de urnenzuilen op Begraafplaats Heemstede een urnencirkel met keramische dennenappels geplaatst op de RK begraafplaats van de Cyriacusparochie in Dalfsen. Deze begraafplaats heeft de afgelopen jaren een flinke verjonging ondergaan; met een nieuwe kapel, een nieuwe urnenmuur, de gedenkboom die we in augustus 2021 mochten plaatsen en nu deze urnencirkel.

In 3 cirkels staan 15 betonnen zuilen met keramische dennenappels. In elke zuil kunnen 1 of 2 asbussen worden geplaatst.

De keramische dennenappels die de urnenzuilen tooien zijn geïnspireerd door de symbolische betekenis van dennenappels: van oudsher staat de dennenappel voor bewustwording en menselijke verlichting, voorspoed en levenskracht. Een krachtig symbool die wereldwijd gevonden wordt in kathedralen en andere heilige plekken. De dennenappel is gestileerd, want de perfectie van de natuur is moeilijk te evenaren. Elke dennenappel is met de hand vervaardigd en hout gestookt. Dit geeft zijn unieke uiterlijk terwijl er toch een duidelijke harmonie in de cirkel heerst.