Onderhoudsvrije lange levensduur

Gedenkbomen worden blootgesteld aan alle weersomstandigheden en staan vaak in openbare ruimtes, waarbij er altijd een risico bestaat op vandalisme. Al deze factoren zijn meegenomen in de ontwikkeling van de gedenkboom.

Gemaakt van speciaal cortenstaal

Gedenkbomen worden gemaakt van cortenstaal (ook bekend als COR-TEN-staal). Cortenstaal is een oersterke metaallegering van ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom is toegevoegd. Wij maken gebruik van de beste legering: kwaliteit S35555J0WP met een levensduur die acht keer langer is dan het gangbare constructiestaal met een vergelijkbare sterkte.

Bijzondere uitstraling

Na blootstelling aan de buitenlucht vormt zich binnen 2 tot 6 maanden een fluweelachtige en beschermende oxidatielaag (roest). Deze laag voorkomt niet alleen verdere corrosie, maar geeft het kunstwerk ook een vriendelijk ‘zacht’ patina. Na deze eerste periode is de materiaalafname door oxidatie slechts 0,1 mm per 10 jaar.

Cortenstaal kent hierdoor een lange levensduur en geen onderhoudskosten. De bijzondere uitstraling (patina) blijft met het verstrijken van de tijd.

Onverwoestbaar

Een gedenkboom is stabiel en onverwoestbaar. De boom bestaat uit zes stalen delen en een grondplaat. De delen worden bij de ISO-gekwalificeerde firma Tosec in Zwolle nauwkeurig uit een staalplaat gesneden en door vakmensen aan elkaar gelast.

Stabiel

Voor de gedenkbomen van 320 cm en 220 cm is een speciale betonnen fundering ontwikkeld door Cortlever-Agricola in Diemen. Dit oude familiebedrijf verzorgt ook de plaatsing van fundering en boom. De totale grondbelasting bedraagt meer dan 1.500 kg.

De gedenkboom is uitgebreid getest op belasting en stabiliteit. Zelfs bij een horizontale windbelasting met windstoten van 140 km/u is de constructie stabiel.

Duurzaam

Net als alle staalsoorten is cortenstaal 100% recyclebaar en duurzaam. Omdat het een zuivere staalsoort is zonder extra beschermlagen (verf) kan het zonder problemen weer worden omgesmolten tot nieuw staal.